Kollégiumi internet GYIK

Hozzájárulási díjak a kollégiumi internetszolgáltatáshoz

Ahogyan az elmúlt két évben tapasztalhattátok, az internetszolgáltatás rendezetlen jogi helyzete miatt hálózatfejlesztési hozzájárulást nem lehetett fizetni. Az eszközeink ez idő alatt elöregedtek, félővé vált, hogy az internet-hozzáférést a jelenlegi színvonalon nem fogjuk tudni biztosítani. A kérdéses jogi körülmények mostanra tisztázódtak, így újra bevezetésre kerül a hozzájárulási rendszer, aminek lényege, hogy a kollégisták félévente egy bizonyos összeggel hozzájárulnak a kollégiumi hálózat üzemeltetéséhez, illetve folyamatos fejlesztéséhez.

Felhívjuk figyelmeteket, hogy a hálózathasználati szabályzat továbbra is érvényes! A fizetési folyamatba való rosszindulatú beavatkozás esetén a befizetett összeget nem áll módunkban visszatéríteni, az 1 Mbps sávszélesség-korlátozást feloldani, valamint az elkövetkezendő két évben az IP regisztrációkat elfogadni. Az esetleges kihágások szankcionálását a Netikai Bizottság határozza meg.

Amennyiben bármilyen kérdésetek lenne, kereshettek minket a support.sch.bme.hu címen.

Fizetéssel kapcsolatos technikai tudnivalók

 • Mikor, mennyit kell fizetnem?
 • Mit kapok cserébe?
 • Hogyan tudok fizetni?
 • Mit tegyek, ha hibát észlelek a rendszerben?
 • Mi lesz, ha nem fizetek hozzájárulási díjat?
 • Mi lesz, ha nem fizetek időben?

Miért lett bevezetve a hozzájárulási díj?

 • Miért van erre szükség?
 • Eddig miért nem volt erre szükség?

Hova megy a pénzem?

 • Mi lesz a befizetett összegekkel?
 • Végre lesz rendes WiFi?
 • Kizárólag a kollégisták befizetéseiből finanszírozzuk a hálózat fenntartását és fejlesztését?

GYIK

Mikor, mennyit kell fizetnem?

A hozzájárulási díjat 2019 őszétől kell fizetnetek. A nyári időszakban (azaz júliusban és augusztusban) a díj IP címenként összesen 2000 Forint volt. Jelenleg meghatározatlan ideig a fizetés szünetel, de az internetszolgáltatás a regisztrációt követően zavartalanul működik.

Mit kapok cserébe?

Az admin.sch-n regisztrálhatsz egy IP címet magadnak, és ezen szimmetrikus gigabites hozzáférésed lehet. A hálózat használatának szabályzatát a KSZK weblapjának Support aloldalán találod.

Egy felhasználó legfeljebb 2 db IP címmel rendelkezhet, mindkettőért külön kell hozzájárulást fizetni, amint a támogatási díjakat újra elkezdjük szedni. Ez a felső határ az általunk használható címtartomány mérete miatt szükséges, sajnos nem tudjuk bővíteni.

Hogyan tudok fizetni? – Jelenleg nem tudsz fizetni, tájékoztatunk, amint ez újra lehetségessé válik.

 1. Regisztrálj magadnak egy IP-t az admin.sch.bme.hu weboldalon!/Az  intro.kszk.bme.hu weboldalon további segítséget is találhattok az IP regisztrációhoz./
 2. Indítsd el a regisztrált IP-nél a fizetést! A rendszer át fog irányítani a bmejegy.hu weboldalra, itt bankkártyával fizethetsz.
 3. Fizetés után lehetőséged van még egy IP-t regisztrálni, ezt is hasonlóan fizetheted ki.

Egy fél órás átfutási idő után már használhatod is az igényelt hozzáférést. 

Mit tegyek, ha hibát észlelek a rendszerben?

Az általatok észlelt hibákról küldjetek nekünk tájékoztatást a support.sch.bme.hu címen!

Mi lesz, ha nem fizetek hozzájárulási díjat?

Amíg a fizetési rendszer szünetel, addig ez a pont nem érvényes!

Ez esetben egy korlátozott alapszolgáltatást fogunk biztosítani, ami egy szimmetrikus 1 Mbps sebességű hozzáférést jelent. Egy ilyen kapcsolat már elég a tanuláshoz, wiki oldalak és tanszéki weblapok böngészéséhez, de az ennél komolyabb szolgáltatások, mint a közösségi média vagy a streaming már nem nyújtanak kielégítő  felhasználói élményt.

Mi lesz, ha nem fizetek időben?

A fizetési időszak megnyitását követően már csak annak fogunk tudni hozzáférést biztosítani a Gigabites hálózathoz, aki befizette a hozzájárulási díjat. Bármikor befizethetitek a hozzájárulást, és a fizetést követően fél órán belül lesz hozzáférésetek a gigabites hálózathoz. 

Miért van erre szükség?

A Schönherz hálózatát mindig is a kollégisták finanszírozták. Egy ilyen hálózat nem olcsó, hét évvel ezelőtt egy 50 millió forintos eszközparkot építettünk ki hozzá, melyet időnként javítani, cserélni kell. Ahhoz, hogy az internet-hozzáférést továbbra is biztosítani tudjuk, ezeket a költségeket fedezni kell. Ezt 2016-ig az itt lakók közösségi finanszírozás formájában valósították meg hozzájárulási díj fizetésével. Idén ehhez a rendszerhez térünk vissza. 

Eddig miért nem volt erre szükség?

2016 elejéig hozzájárulási díjas volt az internet-szolgáltatás. Abban az évben viszont a BME úgy döntött, hogy központosítja az egyetemi internethálózatot. Egy kétéves átfutási időszakot követően lezárult ez a folyamat a Schönherzben is, így újra lehetőség nyílik a hozzájárulási díj befizetésére, és ezáltal a hálózat karbantartására, az elöregedő eszközök cseréjére, illetve fejlesztésre.

Mi lesz a befizetett összegekkel?

Teljes egészében a hálózat üzemeltetésére, karbantartására és fejlesztésére fordítjuk. Az amortizálódó- és fogyóeszközök (pl. szerverek, merevlemezek, kábelek, klímaberendezés) pótlását és az esetleges fejlesztéseket fogjuk fedezni belőlük. A KSZK tagjai természetesen továbbra is öntevékenyen dolgoznak majd, a hozzájárulási díjakból semmilyen juttatást nem kapnak. Továbbá az Egyetemtől érkező információk alapján az üzemeltető cég fenntartását sem ezekből fizetjük.

Hogy a fentieken belül mire költünk, abba te is beleszólhatsz: töltsd ki az alábbi kérdőívet, és mondd el, hogy te mit tennél a hálózattal! A kérdőív eredményeit szeptember végén tesszük publikussá, addig bátran mehetnek a kitöltések.

Végre lesz rendes WiFi?

Mielőtt megkezdődött a kollégiumi internethasználat jogi átalakítása, volt egy terv a teljes ház vezeték nélküli hálózattal való lefedésére, és úgy tűnt, a forrás is meglesz hozzá. Sajnos a tervben szereplő eszközöket azóta nem forgalmazzák, így ezt eredeti formájában nem tudjuk megvalósítani. Ráadásul az elmúlt két évben a vezetékes hálózatunk elavult, így el kell döntenünk, hogy azt javítjuk fel, vagy vezeték nélküli hálózatot építünk ki (de cserébe kevésbé lesz megbízható a vezetékes kapcsolat). Ebben is számítunk a véleményedre, az alábbi kérdőív kitöltésének formájában.

Kizárólag a kollégisták befizetéseiből finanszírozzuk a hálózat fenntartását és fejlesztését?

A hálózatot a múltban úgy fejlesztettük, hogy a beruházások költségeit a Schönherz valamely civil szervezete előfinanszírozta kölcsön formájában, amit a kollégisták utólagos befizetéseiből törlesztettünk. Mindezt azért, hogy csak olyan szolgáltatásért kelljen fizetni, amit már igénybe lehet venni. Ezt tervezzük megtartani a jövőben is, amennyiben az új jogi keretrendszer lehetőséget biztosít rá. Terveink szerint nem kell arra várni, hogy összegyűljön a hozzájárulásokból a beruházásokhoz és fejlesztésekhez szükséges összeg, hanem a Schönherzes előfinanszírozás és esetleges egyetemi támogatás segítségével hamarabb el tudjuk hozni őket annak érdekében, hogy ne jövőbeli tervekre kelljen fizetni, hanem csak olyan dolgokért, amit már igénybe lehet venni.